Namirnice
(za 1 osobu)
- Pileći file 200 g
- Goveđi pršut 300 g
- Mladi krompir 100 g
- Maslac 300 g
- Ruzmarin 10 g
- Peršunov list-svježi 10 g
- Ulje 0,5 dl
- Biber
- Tuzlanska *
- Do-Do začin
Način pripreme
Pileći file isjeći na komade, sa jedne strane začiniti Tuzlanskom, posuti ruzmarinom, Do-Do začinom i biberom, malo pouljiti i ostaviti par minuta da odstoji. Poslije toga na začinjenu stranu piletine dodavati listiće tanko sječene, prošarane goveđe pršute pa praviti rolnice. Rolnice nizati na drvene štapiće po 3-4 komada.
Na tavi zagrijati maslac i peći ražnjiće. Jedan puta okrenuti. Kada su skoro gotovi, dosuti malo pileće supe, kratko pirjati i skloniti sa vatre.
U drugoj tavi, na ulju uz dodatak maslaca pržiti mladi krompir, sječen na kolutiće, da dobiju zlatnu boju. Kada je krompir gotov, izvaditi ga na tanjur, začiniti sa malo Do-Do začina, i na njega redati gotove ražnjiće te sve preliti sokom u kojem su se pekli ražnjići i posuti svježim peršunom.
* Preporučuje se upotreba Tuzlanske - dijetalne u svakodnevnoj ishrani svim osobama različite životne dobi, a posebno zbog prevencije kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja štitne žlijezde, sportistima, trudnicama, dojiljama i djeci.