Namirnice
(za 1 osobu)
- Govedina/junetina od vrata 200 g
- Crveni luk 40 g
- Krompir pire 20 g
- Paradajz pire 40 g
- Mrkva 40 g
- Bijeli luk 20 g
- Paradajz-svježi 80 g
- Paprika-svježa 50 g
- Kupus-svježi 50 g
- Aleva paprika 20 g
- Grašak 10 g
- Boranija 10 g
- Tuzlanska 2 g *
- Do-Do začin 2 g
- Biber 2 g
- Feferon 10 g
- Ulje 0,3 dl
Način pripreme
Meso isjeći na krupnije kocke. Takođe, isjeći krompir, luk, papriku svježu i mrkvu na četvrtine, a bijeli luk na češnjeve. Svježi kupus treba isjeći na kriške.
Svo povrće osim kupusa i paradajza izmješati u jednoj posudi sa Tuzlanskom, Do-Do začinom i ostalim dodacima. U odgovarajuću posudu, najbolje zemljani ćup slagati red povrća, red mesa.
Po površini složiti isječeni kupus i paradajz. Sve zaliti paradajz pireom prethodno razmućenim u vodi, tek toliko da pokrije povrće. Posudu pokriti alu-folijom, a zemljani lonac poklopcem.
Staviti na ringlu da prokuha, a poslije u pećnicu da se lagano kuha 2 do 3 sata.
* Preporučuje se upotreba Tuzlanske - dijetalne u svakodnevnoj ishrani svim osobama različite životne dobi, a posebno zbog prevencije kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja štitne žlijezde, sportistima, trudnicama, dojiljama i djeci.