Namirnice
(za 1 osobu)
- Teleća jetra 200 g
- Goveđi pršut 50 g
- Crveni luk 50 g
- Paradajz pire 20 g
- Tuzlanska *
- Biber 2 g
- Do-Do začin 2 g
- Ulje 50 g (može i maslac)
- Šampinjoni-svježi 50 g
- Jaje1 kom
Način pripreme
Jetru isjeći na tri dijela. Na plitkoj masnoći (maslac), kratko je pržiti i izvaditi. Na istoj masnoći pržiti sitno isjećeni crveni luk dok ne porumeni, a zatim dodati svježe šampinjone sječene na kriške. Malo propržiti pa dodati paradajz pire i kratko pržiti uz miješanje. Zaliti sa malo nemasne teleće supe, pa dodati začine i na rezance sjeckanu goveđu masniju pršutu.
Kratko kuhati i u isti sos spustiti komade jetre i malo dinstati.
Kada je gotovo na sredinu ovala staviti kuglu riže (restovanog krompira) ili drugo varivo po želji, a okolo na krugove staviti komade jetre.
Na jetru staviti tanke listiće goveđe pršute i sve zaliti sopstvenim saftom.
* Preporučuje se upotreba Tuzlanske - dijetalne u svakodnevnoj ishrani svim osobama različite životne dobi, a posebno zbog prevencije kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja štitne žlijezde, sportistima, trudnicama, dojiljama i djeci.