Tradicionalna bosanska kuhinja

Teleća jetra na bosanski način

Namirnice

(za 1 osobu)

  • Teleća jetra 200 g
  • Goveđi pršut 50 g
  • Crveni luk 50 g
  • Paradajz pire 20 g
  • Tuzlanska *
  • Biber 2 g
  • Do-Do začin 2 g
  • Ulje 50 g (može i maslac)
  • Šampinjoni-svježi 50 g
  • Jaje1 kom
h

Način pripreme

Jetru isjeći na tri dijela. Na plitkoj masnoći (maslac), kratko je pržiti i izvaditi. Na istoj masnoći pržiti sitno isjećeni crveni luk dok ne porumeni, a zatim dodati svježe šampinjone sječene na kriške. Malo propržiti pa dodati paradajz pire i kratko pržiti uz miješanje. Zaliti sa malo nemasne teleće supe, pa dodati začine i na rezance sjeckanu goveđu masniju pršutu.

Kratko kuhati i u isti sos spustiti komade jetre i malo dinstati.

Kada je gotovo na sredinu ovala staviti kuglu riže (restovanog krompira) ili drugo varivo po želji, a okolo na krugove staviti komade jetre.

Na jetru staviti tanke listiće goveđe pršute i sve zaliti sopstvenim saftom.

Tuzlanska
Do-Do

* Preporučuje se upotreba Tuzlanske - dijetalne u svakodnevnoj ishrani svim osobama različite životne dobi, a posebno zbog prevencije kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja štitne žlijezde, sportistima, trudnicama, dojiljama i djeci.

Priključi se

Volim kuhati

Telefon

+ 387 35 282 342

Email

info@tuzlanska.ba

Addresa

Soli 3, 75000 Tuzla