Namirnice
(za 2 osobe)
- Teleći file 400 g
- Maslac 100 g
- Riža 100 g
- Šampinjoni 150 g
- Paradajz 150 g
- Tuzlanska 2g *
- Do-Do začin
- Senf
- Malo brašna
- Peršunov list
- Biber
Način pripreme
Izrežite teleći file na 4 komada, lagano istucite sa jedne strane i oblikujte medaljone. Sa jedne strane, koja je tučena, premazati senfom. Tučenu stranu uvaljajte u brašno, dodajte Tuzlansku i Do-Do začin. Ispecite na malo masnoće i zalijte sa saftom od pečenja.
Šnite paradajza i glave od gliva prepržite na maslacu. Od riže i vratova gljiva spremite rižoto.
Servirati na okrugli tanjir (sahan) kuglu od riže, a okolo medaljone. Na svaki komad mesa stavite šnitu paradajza i glavu od gljive. To sve preliti procijeđenim sokom od pečenog mesa i pospite krupnije isjeckanim peršunom.
* Preporučuje se upotreba Tuzlanske - dijetalne u svakodnevnoj ishrani svim osobama različite životne dobi, a posebno zbog prevencije kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja štitne žlijezde, sportistima, trudnicama, dojiljama i djeci.