Namirnice
(za 2 osobe)
- Teleći mišići 400 g
- Crveni luk 50 g
- Maslac 50 g
- Brašno (malo)
- Kajmak
- Peršunov list
- Kopar
- Kisele krastavce
- Biber
- Mrkva 50 g
- Tuzlanska *
- Do-Do začin (pola kašike)
Način pripreme
Teleće mišiće začinite Tuzlanskom, uvaljajte u brašno i pržite na maslacu. Izvaditi ih u manju šerpu, sa malo supe.
U tavi u kojoj ste pržili mišiće, dodajte mrkvu, crveni i bijeli luk, prepržite, te dodajte pola kašike Do-Do začina i brašna. Pripremljenim sosom prelijte mišiće, a po potrebi dodajte još malo goveđe supe i kuhajte.
Kada su mišići gotovi, meso izvadite u drugu (zemljanu) posudu, a sos procijedite i po ukusu dotjerajte začinima. U sos dodati pavlaku, sitno sjeckani peršun, kopar, kisele krastavce i prelijte mišiće.
Servirati toplo uz dinstanu rižu.
* Preporučuje se upotreba Tuzlanske - dijetalne u svakodnevnoj ishrani svim osobama različite životne dobi, a posebno zbog prevencije kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja štitne žlijezde, sportistima, trudnicama, dojiljama i djeci.