Namirnice
(za 2 osobe)
- Teletina bez kosti 400 g
- Crveni luk 1 veća glavica
- Bamija 50 g
- Maslac 50 g
- Ulje 0,5 dl
- Peršunov list
- Biber
- Tuzlanska *
- Do-Do začin
- Aleva paprika (malo)
Način pripreme
Luk sitno izrežite i pržite na ulju dok ne požuti. Meso izrezano na kockice dinstati na luku. Kada se meso dopola izdinsta dodajte ocijeđenu bamiju, prethodno obarenu. Povremeno po potrebi dosipati po fildžan goveđe supe.
Kada se sjedine meso i bamija, više ne treba miješati kutljačom već lagano protresti. Pred kraj bamiju začinite (Tuzlanskom i biberom), dodati alevu papriku, Do-Do začin i sitno sjeckani bijeli luk.
Kuhati još pet minuta i servirati u zemljanu dagaru ukrašenu limunom.
* Preporučuje se upotreba Tuzlanske - dijetalne u svakodnevnoj ishrani svim osobama različite životne dobi, a posebno zbog prevencije kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja štitne žlijezde, sportistima, trudnicama, dojiljama i djeci.