Tradicionalna bosanska kuhinja

Bosanska kalja

Namirnice

(za 2 osobe)

  • Jagnjetina sa kostima 500 g (od rebara)
  • Kupus svježi 300 g
  • Crveni luk 200 g
  • Mrkva svježa 100 g
  • Paprika-svježa 1 kom
  • Mladi luk 50 g
  • Goveđi pršut 20 g
  • Paradajz pire 50 g
  • Sirće 10 g
  • Bijeli luk 1 režanj
  • Lovorov list 1 list
  • Suhe šljive 2 kom
  • Maslac 50 g
  • Biber
  • Tuzlanska *
  • Do-Do začin
h

Način pripreme

Prvo isjeckati crveni luk i mrkvu te propržiti. Zatim, meso isjeći na komade i dinstati ga na masnoći u kojoj smo pržili crveni luk i mrkvu. Dospemo malo vrele vode, poklopimo i dinstamo oko 45 min uz povremeno dosipanje vode.

Očišćeni kupus izrežemo na veće komade i poredamo ih između mesa. Dodajemo sjeckani mladi luk, papriku, goveđi pršut i paradajz pire (pelat), čehno bijelog luka, pola količine masla, lovorov list, prokuhane i očišćene sitno sjeckane suhe šljive, sirće i začine po vlastitom ukusu.

Zaliti supom tek toliko da pokrije masu. Kuhati na laganoj temperaturi oko 90 min.

Povremeno samo protresti posudu i po potrebi dodavati po malo supe.

Tuzlanska
Do-Do

* Preporučuje se upotreba Tuzlanske - dijetalne u svakodnevnoj ishrani svim osobama različite životne dobi, a posebno zbog prevencije kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja štitne žlijezde, sportistima, trudnicama, dojiljama i djeci.

Priključi se

Volim kuhati

Telefon

+ 387 35 282 342

Email

info@tuzlanska.ba

Addresa

Soli 3, 75000 Tuzla