Namirnice
(za 2 osobe)
- Jagnjetina sa kostima 500 g (od rebara)
- Kupus svježi 300 g
- Crveni luk 200 g
- Mrkva svježa 100 g
- Paprika-svježa 1 kom
- Mladi luk 50 g
- Goveđi pršut 20 g
- Paradajz pire 50 g
- Sirće 10 g
- Bijeli luk 1 režanj
- Lovorov list 1 list
- Suhe šljive 2 kom
- Maslac 50 g
- Biber
- Tuzlanska *
- Do-Do začin
Način pripreme
Prvo isjeckati crveni luk i mrkvu te propržiti. Zatim, meso isjeći na komade i dinstati ga na masnoći u kojoj smo pržili crveni luk i mrkvu. Dospemo malo vrele vode, poklopimo i dinstamo oko 45 min uz povremeno dosipanje vode.
Očišćeni kupus izrežemo na veće komade i poredamo ih između mesa. Dodajemo sjeckani mladi luk, papriku, goveđi pršut i paradajz pire (pelat), čehno bijelog luka, pola količine masla, lovorov list, prokuhane i očišćene sitno sjeckane suhe šljive, sirće i začine po vlastitom ukusu.
Zaliti supom tek toliko da pokrije masu. Kuhati na laganoj temperaturi oko 90 min.
Povremeno samo protresti posudu i po potrebi dodavati po malo supe.
* Preporučuje se upotreba Tuzlanske - dijetalne u svakodnevnoj ishrani svim osobama različite životne dobi, a posebno zbog prevencije kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja štitne žlijezde, sportistima, trudnicama, dojiljama i djeci.