Tradicionalna bosanska kuhinja

Bosansko šilde

Namirnice

(za 2 osobe)

  • Pola jagnjeće maramice
  • Jagnjeća crna džigerica 200 g
  • Jagnjeće srce 200 g
  • Riža 100 g
  • Svježi peršun list 50 g
  • Biber 4 g
  • Aleva paprika 2 g
  • Bijeli luk režanj
  • List nane
  • Tuzlanska *
  • Do-Do začin
h

Način pripreme

Jagnjeću džigericu i srce obarimo i ohladimo. Isječemo sitno na kockice. Rižu obarimo u vodi i ohladimo. Sve sastavimo sa peršunom, nanom, paprikom, biberom, Tuzlanskom, Do-Do začinom, sitno sjeckanim bijelim lukom i masu izmiješamo.

Razastremo maramicu i presiječemo na dva dijela, te u njih podijelimo nadjev i zamotamo kao velike sarme. Krajeve pobodemo čačkalicom.

Stavimo ih u zemljanu tepsiju ili plitku šerpu i pečemo oko 45 min, dok ne dobije zlatno žutu boju.

Prilikom pečenja, jelo povremeno zalijevati sa malo vode, da masnoća ne izgara.
Jelo poslužiti toplo.

Tuzlanska
Do-Do

* Preporučuje se upotreba Tuzlanske - dijetalne u svakodnevnoj ishrani svim osobama različite životne dobi, a posebno zbog prevencije kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja štitne žlijezde, sportistima, trudnicama, dojiljama i djeci.

Priključi se

Volim kuhati

Telefon

+ 387 35 282 342

Email

info@tuzlanska.ba

Addresa

Soli 3, 75000 Tuzla