Namirnice
(za 2 osobe)
- Pola jagnjeće maramice
- Jagnjeća crna džigerica 200 g
- Jagnjeće srce 200 g
- Riža 100 g
- Svježi peršun list 50 g
- Biber 4 g
- Aleva paprika 2 g
- Bijeli luk režanj
- List nane
- Tuzlanska *
- Do-Do začin
Način pripreme
Jagnjeću džigericu i srce obarimo i ohladimo. Isječemo sitno na kockice. Rižu obarimo u vodi i ohladimo. Sve sastavimo sa peršunom, nanom, paprikom, biberom, Tuzlanskom, Do-Do začinom, sitno sjeckanim bijelim lukom i masu izmiješamo.
Razastremo maramicu i presiječemo na dva dijela, te u njih podijelimo nadjev i zamotamo kao velike sarme. Krajeve pobodemo čačkalicom.
Stavimo ih u zemljanu tepsiju ili plitku šerpu i pečemo oko 45 min, dok ne dobije zlatno žutu boju.
Prilikom pečenja, jelo povremeno zalijevati sa malo vode, da masnoća ne izgara.
Jelo poslužiti toplo.
* Preporučuje se upotreba Tuzlanske - dijetalne u svakodnevnoj ishrani svim osobama različite životne dobi, a posebno zbog prevencije kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja štitne žlijezde, sportistima, trudnicama, dojiljama i djeci.