Namirnice
(za 1 do 2 osobe)
- Masa za ćevape 200 g (junetina)
- Kajmak 100 g
- Suhi bosanski sir 50 g
- Maslac 50 g
- Tuzlanska *
- Do-Do začin
- Biber (po vlastitom ukusu)
Način pripreme
Od mesa začinjenog Tuzlanskom, Do-Do začinom, biberom napravimo 10 ćevapa. U tavi na plitkoj masnoći (maslac) ispećemo ćevape.
U zemljanoj dagari dobro zagrijemo kajmak i u njega ubacimo ćevape. Pustimo da kratko prokrčkaju i odozgo narendamo ili izdrobimo suhi bosanski sir. Služimo toplo.
Bosanski ćevap
Ćevapi (sg. u kolokvijalnom govoru se često miješa č i ć: ćevap, čevap, rjeđe: čevab, sg. u službenom pisanom bosanskom: ćevapčić, pl. ćevapčići), bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brand u inostranstvu. Riječ je o malim valjušcima od mljevenog mesa, mahom teletine, sa dodatkom bijelog i crvenog luka, te različitih začina. Prosječna dužina ćevapa je oko 5 cm. Ćevapi se prže na roštilju, a tradicionalno se služe u lepinama ili somunima natopljenim sosom od prženja, uz dodatak sitno sjeckanog crvenog luka. Ćevapi se mogu služiti i uz rižu, pržene krompiriće (pomfrit), salatu, ajvar, no to je uglavnom praksa u inostranstvu.
* Preporučuje se upotreba Tuzlanske - dijetalne u svakodnevnoj ishrani svim osobama različite životne dobi, a posebno zbog prevencije kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja štitne žlijezde, sportistima, trudnicama, dojiljama i djeci.