Tradicionalna bosanska kuhinja

Ćevap garden

Namirnice

(za 1 do 2 osobe)

  • Masa za ćevape 200 g (junetina)
  • Kajmak 100 g
  • Suhi bosanski sir 50 g
  • Maslac 50 g
  • Tuzlanska *
  • Do-Do začin
  • Biber (po vlastitom ukusu)
h

Način pripreme

Od mesa začinjenog Tuzlanskom, Do-Do začinom, biberom napravimo 10 ćevapa. U tavi na plitkoj masnoći (maslac) ispećemo ćevape.

U zemljanoj dagari dobro zagrijemo kajmak i u njega ubacimo ćevape. Pustimo da kratko prokrčkaju i odozgo narendamo ili izdrobimo suhi bosanski sir. Služimo toplo.

 

Bosanski ćevap

Ćevapi (sg. u kolokvijalnom govoru se često miješa č i ć: ćevap, čevap, rjeđe: čevab, sg. u službenom pisanom bosanskom: ćevapčić, pl. ćevapčići), bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brand u inostranstvu. Riječ je o malim valjušcima od mljevenog mesa, mahom teletine, sa dodatkom bijelog i crvenog luka, te različitih začina. Prosječna dužina ćevapa je oko 5 cm. Ćevapi se prže na roštilju, a tradicionalno se služe u lepinama ili somunima natopljenim sosom od prženja, uz dodatak sitno sjeckanog crvenog luka. Ćevapi se mogu služiti i uz rižu, pržene krompiriće (pomfrit), salatu, ajvar, no to je uglavnom praksa u inostranstvu.

Tuzlanska
Do-Do

* Preporučuje se upotreba Tuzlanske - dijetalne u svakodnevnoj ishrani svim osobama različite životne dobi, a posebno zbog prevencije kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja štitne žlijezde, sportistima, trudnicama, dojiljama i djeci.

Priključi se

Volim kuhati

Telefon

+ 387 35 282 342

Email

info@tuzlanska.ba

Addresa

Soli 3, 75000 Tuzla