Namirnice
(za 1 osobu)
- Teletina bez kosti 200 g (od plećke)
- Crveni luk 100 g
- Paprika svježa 50 g
- Sirće 10 g
- Paradajz sos 20 g
- Maslo 20 g (ulje)
- Crvena paprika
- Biber
- Tuzlanska 2g *
- Do-Do začin
- Karanfilići 2-3 zrna
Način pripreme
Meso isjećemo na kocke kao i luk. Na žicu nižemo meso pa luk, završavamo mesom. Kada smo nanizali poredamo u šerpu. Dodamo maslac, biber, Tuzlansku,a Do-Do začin, crvenu papriku, 2 zrna karanfilića, paradajz pire, malo sirćeta da se luk ne bi raspao i među prstima malo šećera.
Prvo stavimo na temperaturu 150ºC da meso i luk puste vodu. Zatim smanjimo vatru, pokrijemo šerpu, dodajući po malo vode (ili goveđe nemasne supe). Kada meso omekša, pobiberimo krupno tucanim biberom.
* Preporučuje se upotreba Tuzlanske - dijetalne u svakodnevnoj ishrani svim osobama različite životne dobi, a posebno zbog prevencije kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja štitne žlijezde, sportistima, trudnicama, dojiljama i djeci.