Namirnice
- Jufka 200 g
- Kajmak 200 g
- Jaja 2 kom
- Mladi sir 50 g
- Blanširani špinat 150 g
- Jogurt 0,5 l
- Maslac
- Tuzlanska *
- Feferon 10 g
- Ulje 0,3 dl
Način pripreme
U namaštenu tepsiju stavite dva do tri lista kora za savijaču na koji stavite nadjev. Očišćen i opran špinat se izreže na uske rezance, posoli se i nakon pola sata dobro ocijedite rukama. Nakon toga napraviti masu od špinata, jaja, kisele vode i jogurta, posoliti i promiješati.
Na jufku staviti masu i slagati red jufke, pa red mase. Završiti jufkom. Premazati rastopljenim maslacem te prekriti folijom. Peći 30 min na temperaturi od 220°C.
Par minuta prije kraja pečenja prokuhajte 2 dcl vode
(može pola pola mlijeka i voda) i malo masla te prelijte preko vruće pite,
još par minuta pečenja i to je gotovo. Izreže se i posluži vruća,
ali ako vam ostane neće biti ništa lošija ako je pojedete hladnu.
* Preporučuje se upotreba Tuzlanske - dijetalne u svakodnevnoj ishrani svim osobama različite životne dobi, a posebno zbog prevencije kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja štitne žlijezde, sportistima, trudnicama, dojiljama i djeci.