Tradicionalna bosanska kuhinja

Zeljanica

Namirnice

  • Jufka 200 g
  • Kajmak 200 g
  • Jaja 2 kom
  • Mladi sir 50 g
  • Blanširani špinat 150 g
  • Jogurt 0,5 l
  • Maslac
  • Tuzlanska *
  • Feferon 10 g 
  • Ulje 0,3 dl
h

Način pripreme

U namaštenu tepsiju stavite dva do tri lista kora za savijaču na koji stavite nadjev.  Očišćen i opran špinat se izreže na uske rezance, posoli se i nakon pola sata dobro ocijedite rukama. Nakon toga napraviti masu od špinata, jaja, kisele vode i jogurta, posoliti i promiješati.

Na jufku staviti masu i slagati red jufke, pa red mase. Završiti jufkom. Premazati rastopljenim maslacem te prekriti folijom. Peći 30 min na  temperaturi od 220°C.

Par minuta prije kraja pečenja prokuhajte 2 dcl vode
(može pola pola mlijeka i voda) i malo masla te prelijte preko vruće pite,
još par minuta pečenja i to je gotovo. Izreže se i posluži vruća,
ali ako vam ostane neće biti ništa lošija ako je pojedete hladnu.

Tuzlanska

* Preporučuje se upotreba Tuzlanske - dijetalne u svakodnevnoj ishrani svim osobama različite životne dobi, a posebno zbog prevencije kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja štitne žlijezde, sportistima, trudnicama, dojiljama i djeci.

Priključi se

Volim kuhati

Telefon

+ 387 35 282 342

Email

info@tuzlanska.ba

Addresa

Soli 3, 75000 Tuzla