Namirnice
(za 2 osobe)
- Teletina od vrata 400 g
- Ulje i maslac 60 g
- Riža 40 g
- Krompir 150 g
- Paradajz 30 g
- Paprika-svježa 80 g
- Mrkva 40 g
- Crveni luk 40 g
- Jaje 1 kom
- Kiselo mlijeko 1,5 dl (vrhnje za kuhanje)
- Peršunov list
- Biber
- Tuzlanska *
- Do-Do začin
Način pripreme
Isjecite meso, luk i mrkvu, te sve propržite na dijelu masnoće. Paprike iskrižajte, a krompir isjecite na kocke. Ostatak masnoće stavite u tepsiju, pa sipajte već ranije poprženi luk, mrkvu i meso, dodajte Tuzlansku, Do-Do začin i biber.
Pecite u pečnici. Kada je meso na pola gotovo dodajte rižu, zatim po njoj poredajte isjećeni paradajz i pospite peršunovim listom. Ako je potrebno dospite malo goveđe supe i vratite u pečnicu.
Na kraju prelijte umućenim jajetom i vrhnjem za kuhanje te zapecite.
* Preporučuje se upotreba Tuzlanske - dijetalne u svakodnevnoj ishrani svim osobama različite životne dobi, a posebno zbog prevencije kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja štitne žlijezde, sportistima, trudnicama, dojiljama i djeci.