Namirnice
(za 3 osobe)
- Junetina 250 g
- Jagnjetina 250 g
- Crveni luk 250 g
- Paprika svježa 2 kom
- Maslac 1 kašika
- Paradajz pire 1/2 kašike
- Biber u zrnu (nekoliko zrna)
- Mljeveni biber
- Tuzlanska *
- Do-Do začin
Način pripreme
Meso bez kosti isječemo na krupnije komade, operemo ga i ocijedimo. Luk i papriku sitno isjeckamo.
U dublju dagaru stavimo pola kašike maslaca pa meso obilno pospemo lukom i paprikom. Opet stavimo meso, pa luk i papriku, paradajz pire i na kraju meso. Dodamo Do-Do začin i ostale začine, pomastimo ostatkom maslaca, ulijemo goveđu supu da potopi masu, poklopimo ili zamotamo folijom.
Stavljamo u srednje zagrijanu pećnicu najmanje dva do tri sata. Ako je potrebno, povremeno dospemo tople vode.
Serviramo u zemljenu ili keramičku dagaru.
* Preporučuje se upotreba Tuzlanske - dijetalne u svakodnevnoj ishrani svim osobama različite životne dobi, a posebno zbog prevencije kardiovaskularnih oboljenja i oboljenja štitne žlijezde, sportistima, trudnicama, dojiljama i djeci.